Kohteet

15. Taidekeskus Ahjo


Taidekeskus Ahjo on aivan Joensuun keskustassa sijaitseva monitaiteellinen tila, joka toimii niin kuvataidenäyttelyiden, nykytanssin kuin erilaisten tapahtumien ja festivaalien paikkana. Ahjon neljässä erilaisessa huoneessa on jatkuvasti vaihtuvia kotimaisia ja ulkomaisia kuvataidenäyttelyitä. Kirkkaan keltainen talo on rakennettu entisen lyseon voimistelusaliksi vuonna 1911.

Taidepyöräilyn aikana tapahtuu

Vappu Rossi: Kaikki tarvittava (11.5. – 3.6.2018). Vappu Rossin taiteilijatapaaminen la 12. ja su 13.5. klo 13–15. Rossi esittelee näyttelynsä sekä kertoo teosten taustoista ja työskentelystään.


Vappu Rossi

Vappu Rossin (1976) näyttelyssä Kaikki tarvittava on esillä suurikokoisia kasvo- ja liiketutkielmia, rullapaperipiirustuksia, maalauksia ja mediataidetta. Joensuulaissyntyinen taiteilija tuo Ahjoon esille uusien teostensa lisäksi sellaisia töitä, jotka ovat viime vuosien aikana kiertäneet maailmalla tai saaneet erityistä huomiota kotimaassa. Rossin mediateoksista Ahjossa nähdään mm. runollinen, hiljaisen humoristinen animaatio Hyvästi, varjoinen (2013), jossa ikkunasta heittyvässä valokiilassa eläinmobilen varjo elää ja muuttuu päivän kulkiessa aamunkoitosta iltahämärään. Teos on ollut esillä mm. Mäntän kuvataideviikoilla ja Tampereen lyhytelokuvajuhlilla, Clare Valley Film Festivaleilla Australiassa, Perun lyhytelokuvajuhlien kilpasarjassa sekä International Directors Loungessa Berliinissä, ja se kuuluu myös Serlachius-museoiden kokoelmaan.

Rossin teoksille on yhteistä muutoksen ja ajan kulumisen pohdinta, hitaan prosessin tai rakenteen näkyväksi tekeminen. Hänen työskentelynsä on teknisesti monipuolista, mutta usein tavalla tai toisella piirustuslähtöistä. Pääosassa on ihmisen kuva: inhimillinen tunne- ja aikaskaala, liikkeen, ruumiillisuuden, läsnä- ja poissaolon kysymykset. Rossin kuvat rakentuvat viivamassoin; etsiskelevä piirrin kehrää kudelmaa, josta hahmot saavat muotonsa. Myös maalauksissaan hän työskentelee paljolti pyyhkien ja raapien, piirustuksenomaisesti. Mestarillisena piirtäjänä tunnettu taiteilija on kiinnostunut piirtämisen tilallisista ja taiteidenvälisistä sovelluksista sekä uusien teknisten innovaatioiden yhdistämisestä perinteiseen käsivarapiirustukseen. Yksi näyttelyn uusimmista töistä onkin “lisätyn todellisuuden” AR-teos SWAN (2018), ilmassa leijuva pitsimäisen keveä, animoitu sivellinpiirustustutkielma laulujoutsenen siivistä. Augmented reality -teos ei näy ympäristössä, vaan se on katseltavissa puhelimen tai tablettitietokoneen ruudulta ilmaisen sovelluksen kautta.

Yhteystiedot

Osoite Kirkkokatu 23
Puhelin 050 552 6701
Sähköposti tkahjo@gmail.com
Verkkosivut www.taidekeskusahjo.net

www.vappurossi.fi
Ahjon Facebook-sivut
Ahjon Instagram-sivut


Ahjo